lachazihagyma@citromail.hu

Ide írhatod maximum 250 karakter hosszúságban a honlap leírását ill. szlogenjét. A leírás fontos a weboldal látogatottá tételében, ezért érdemes jól megszövegezni.

 

           hagyma_voros.jpg                                                                                                Az Allium nemzetségbe tartozó, nagy tápértékű gazdasági, háztartási jelentőségű növények tartoznak ide. Lágyszárúak, geofitonok, földbeli hajtásuk hagyma. Virágzatuk többségében 3-15 cm közötti álernyő vagy fejecske, amelyet két hártyaszerű fellevél borít. Egyesek virágzat helyett sarjhagymákat (bulbilliket) fejlesztenek. A maghozók termése toktermés, háromélű, zsugorodott, fekete maggal. Ezermagtömegük 3-4 g közötti. Gyökérzetük másodlagos bojtos gyökér. Föld feletti száruk a hagymát fejlesztő időszakban rövid marad, maghozó korban viszont 80-150 cm hosszúra is megnő, nem ágazik el. Levélzetük változó, hengeres, csőszerű (felfújt), másoké lemezes, valamennyi viaszbevonatos. Általában hideg- és szárazságtűrők, egy részük áttelelő, évelő. Jellemző rájuk a csípős íz, amely az allilszulfid-vegyületektől származik. Hagymaillatúak. Jó részük baktériumölő hatású. Étkezési, ipari, export-, fűszer- és dísznövények.

Az Allium nemzetségbe tartozik a vöröshagyma (A. cepa), valamint a fokhagyma (A. sativum), a medvehagyma (A. ursinum), a póréhagyma (A. porrum), a metélőhagyma (A. schoenoprasum) és a mogyoróhagyma (A. ascallonicum). Számos más hagyma- vagy fokhagyma illatú fajt szegélynövényként termesztenek; pl. Európában az A. moly, az A. carinatum és az A. pulchellum, míg Észak-Amerikában az A. stellatum és az A. textile ismert ebből a szempontból.

 

 

Vöröshagyma - Allium cepa L.
A vöröshagyma a leginkább ismert és legjobban elterjedt hagymafajta. Frissen felszedve buroklevelei még lédúsak és zöldes-fehérek (zöldhagyma). Ezek a buroklevelek aztán néhány hónap alatt kiszáradnak, elszíneződnek és felveszik a jól ismert bronzos árnyalatot. A legerősebb (és legtartósabb) csípős aromával rendelkező vöröshagyma nélkül elképzelhetetlen a magyar konyha. Nyersen, ételekben vagy szárítva fogyasztható.

hagyma11.jpg

 

A fehér hagyma (hamburger hagyma) nem csak annyiban különbözik a vöröstől, hogy kiszáradás után is fehérek maradnak buroklevelei, hanem az illata és az íze is enyhébb, enyhén édeskés, ezért kiválóan használható salátákba, hamburgerekbe. Állítólag e hagymafajta fogyasztásától kevésbé lesz büdös az ember, és az illóolajától sem lábad olyan gyorsan könnybe a szemünk.

allium_cepa2.jpg

 

Ha színek szerint megyünk, akkor a lilahagyma következik, amellyel leggyakrabban a zsíros kenyéren találkozhatunk. Rendszertanilag ez is a vöröshagymákhoz tartozik, annak egy lila-fehér levelű fajtája. A lilahagymát nem csak azért fogyasztjuk nyersen, mert tetszetősebb a színe, hanem azért is, mert zsengébb és ízesebb a hagymája. allium_cepa4.jpgallium_cepa5.jpghagyma_lila.jpg



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 1
Heti: 4
Havi: 4
Össz.: 3 052

Látogatottság növelés
Oldal: HAGYMAFÉLÉK
lachazihagyma@citromail.hu - © 2008 - 2025 - almaesbarack.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »